Wijn uit het geboortejaar van je kind: Tips om de juiste wijn te kopen

Datum

Je kind is 18 jaar geworden en dat is een bijzonder moment. Een moment om samen te vieren en nooit te vergeten. Houd je van tradities en symboliek? Wat dacht je van een toost op de jarige met een fantastisch glas wijn uit het geboortejaar van hem of haar?

Maar wat voor wijn koop je dan?

De meeste wijn die je tegenwoordig in de schappen van de supermarkt vindt is gemaakt om meteen op te drinken. Naar wijnen die je 18 jaar kunt bewaren moet je even zoeken. Het hangt van een aantal factoren af hoe lang een wijn houdbaar is. Tannines en zuren is 1 van die factoren. Of suiker, maar dan ga je naar dessertwijnen.

Tannines en zuren

Tannines zitten in de schil, takjes en de pitten van de wijn en ook in houten vaten. Tannines stabiliseren de wijn en beschermen tegen bederf.

Zuren in druiven worden bepaald door het druivenras en door klimaat. Er zijn druivenrassen die genetisch meer zuren bevatten dan andere rassen. Ook kan je zuren in een druif stimuleren door een vroege pluk of een koel klimaat. Zuren beschermen de wijn tegen bacteriën.

Druiven die veel tannines en zuren bevatten zijn: Bordeaux blends, Nebbiolo, Monastrell, Sangiovese, Sagrantino, Syrah, Tempranillo, Petit Verdot, Tannat, Touriga Nacional, Aglianico.

Behalve de samenstelling van de druiven is het maken van de wijn ook van invloed op de houdbaarheid. Krijgt de wijn de tijd om te rijpen en wordt de wijn ten ruste gelegd op roestvrijstalen vaten of houten vaten?

Houten vaten

Wijn die op houten vaten rust en rijpt stabiliseert. Hierdoor krijg je wijn die langer bewaard kan worden. Houten vaten zijn erg kostbaar en worden bewaard voor de betere wijnen.

Nadat de wijn gerust en gerijpt heeft gaat deze op de fles. Klaar voor de verkoop of de flessen gaan nog een paar jaar de kelder in voor verdere rijping. Wij kennen vooral de normale fles van 0,75 cl maar er zijn ook grotere formaten verkrijgbaar.

Magnum fles wijn

Een magnum fles wijn bevat de dubbele hoeveelheid wijn van een normale fles wijn: 1,5 liter dus. Behalve dat het heel leuk is om zo’n grote fles wijn cadeau te geven blijft de wijn in een magnum fles ook langer goed. Dit heeft te maken met de massa. Hoe meer massa, hoe minder zuurstof en hoe langer de fles goed blijft.

Grote fles champagne

Een fles champagne om een geboorte te vieren is natuurlijk ook niet te versmaden maar op een fles champagne staat vaak geen jaartal. Alleen in uitzonderlijke mooie jaren kan een champagnemaker besluiten om een Vintage te maken: een champagne uit een uitzonderlijk goed jaar, waarbij alleen de druiven van dat jaar gebruikt worden en het jaartal op de fles komt. Een vuistregel bij het bewaren van champagne is: Zoveel jaar de champagne op de fles in de kelders rijpt, zo lang kan je de champagne bewaren. Op zoek dus naar een fles met 18 jaar kelder rijping.

Waar vind je de juiste fles wijn?

De fles die je zoekt ligt waarschijnlijk niet in de schappen van de supermarkt. Ga dus naar een gespecialiseerde wijnhandel en vraag of ze voor je op zoek gaan. Wijnwinkels hebben vaak contact met wijnimporteurs of leveranciers die dit soort flessen in hun opslag hebben.
Ik ben voor mijn kids ook op zoek gegaan naar 2 mooie magnums uit 2002 en 2005. Ik heb mijn magnums, de “Diana Madeline’ van Cullen en ‘The Aberfeldly’ van Tim Adams, gevonden bij InvoorWijn.

Wijn die je niet alle dag drinkt maar echt bewaart voor een speciaal moment samen.

Jennifer Jernberg

Meer
wijnblogs

Translate »