Wijnproeverij Amsterdam » Sabreren

Sabreren kun je leren

Champagne sabreren is een ontzettend leuke manier om je champagnefles te openen. We drinken champagne op feestelijke gelegenheden. Sabreren maakt het extra feestelijk. Sabreren kun je leren!

Sabreren kun je leren

Champagne sabreren kun je leren, het is niet moeilijk. Het is wel heel erg leuk en je moet weten wat je moet doen. 

Bij onze partner Taste & Tintle leer je champagne sabreren. Hun sabreur Robert Schuurman komt bij jou op locatie om je niet alleen les te geven in sabreren maar ook om jou overheerlijke bubbels te laten proeven. Deze bubbels heb je zelf geopend op zeer ludieke wijze. 

Op zich is het heel eenvoudig om met een sabel een fles champagne te ontkurken, maar om het echt goed te doen, vergt enige oefening. Zo wil je uiteraard de kurk maar ook de bovenkant van de hals netjes van de fles scheiden. 

Workshop sabreren

Tijdens de workshop ‘Sabreren kun je leren’ bij  Taste & Tintle leer je op een leuke manier champagne te sabreren. Niet alleen leuk vooral ook lekker. Vele soorten heerlijke champagnes naar keuze. Leer champagne sabreren en proeven!

Sabreren in actie

Confrérie du Sabre d'Or

De Confrerie du Sabre d’Or, vrij vertaald de Broederschap van de Gouden Sabel is een organisatie die de traditie van het sabreren in stand houdt.

Robert Schuurman is sabreur en is inmiddels reeds opgeklommen van Chevalier Sabreur naar Officier Sabreur.

Na het volgen van de workshop bij Taste & Tintle waarbij je zelf ook echt sabreert, word je tot ridder geslagen en ontvang je je officiële gepersonaliseerde diploma van de Confrerie du Sabre d’Or

Sabrage

Sabrage is de kunst om champagne te ontkurken middels het gebruik van een sabel. Deze kunst is ontstaan in de tijd van Napoleon. De ruiters te paard konden moeilijk beide handen vrij maken om de champagne te ontkurken, dus gebruikten zij hun sabel om de champagne te kunnen drinken.

Gezien het sabreren dus eigenlijk te paard werd gedaan, wordt de sabreur Chevalier-Sabreur oftewel ridder sabreur genoemd.

Napoleon zelf was ook dol op champagne. Zijn gevleugelde uitspraak: “Champagne ! Dans la victoire, on le mérite; dans la défaite, on en a besoin.” Vrij vertaald: als je wint heb je het verdiend, als je verliest heb je het nodig.

Champagne sabreren (of prosecco of cava)

Sabreren wordt dus door haar geschiedenis altijd in verband gebracht met champagne. Logisch. Toch laten ook andere mousserende wijnen zoals Prosecco en Cava zich prima sabreren. Mits er voldoende druk op de kurk staat, de flessen de juiste temperatuur hebben en de juiste kleine rand bij de kurk aanwezig is. Sommige bieren zijn daardoor ook te sabreren, maar bijvoorbeeld kleine flesjes prosecco of wijnen zijn dus niet goed te sabreren. 

Sabreerzwaard

De term sabreren is afgeleid van het woord sabel (of sabreer zwaard), hetgeen de Franse ruiters gebruikten om hun flessen te openen. Een sabreer zwaard is in tegenstelling tot een echt sabel niet scherp. Een sabreer zwaard wordt alleen gebruikt om (mousserende) wijnen te openen. Het heeft een ceremoniële functie en wordt vaak gegraveerd, versierd met linten en geleverd in een mooie doos.

Fox sabreer sabel

Draad (muselet of muilkorfje) van champagnekurk

De draad van een champagnekurk is bedoeld om diezelfde kurk extra stevig op zijn plek te houden. Hoewel je de draad om je champagnekurk kunt laten zitten, kan het zijn dat deze je prachtige sabreer zwaard beschadigd….. Met andere woorden: het geniet de voorkeur deze voor het sabreren te verwijderen.

Veelgestelde vragen over sabreren

Het nut van sabreren was om te paard niet en je flute kon vasthouden en een fles champagne tegelijkertijd kon open te maken. Tegenwoordig is het een ceremoniële actie. En vooral gewoon ontzettend leuk en feestelijk.

Nee sabreren is niet gevaarlijk, wel is het belangrijk om de instructies van de sabreur goed op te volgen en je aan de regels te houden. Het verdient nooit de voorkeur (verboden) om direct uit een fles te drinken, aangezien de randen erg scherp kunnen zijn.

Houd de fles schuin omhoog en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles met de scherpe kant naar de kurk gericht. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles blijft rusten.

Je kunt alleen dranken sabreren die aan de volgende voorwaarden voldoen:
– Er moet voldoende druk op de kurk staan. Dus de fles moet een koolzuurhoudende drank bevatten. De druk in de fles moet minimaal 4 bar zijn. 
– De hals van de fles moet de juiste rand hebben. 

Translate »