Nederlandse wijnen; Is Nederland een wijnland?
Wijngaarden Amsterdam

Datum

We reizen heel wat af met onze blogs. Deze keer blijven we in Nederland. Op zoek naar Nederlandse wijnen.

Amsterdam Noord

Op zondag 1 juli was het zover en werd op de wijngaard No Chateau in Amsterdam Noord de eerste wijnoogst gepresenteerd. No Chateau is een Amsterdamse stadswijngaard zonder winstoogmerk met 70 deelnemers. We onderhouden onze eigen wijnstokken en de gezamenlijke wijngaard. Dit duurzame project maakt deel uit van het stadslandbouwproject Noordoogst. Na de eerste aanplant in 2016, was er in 2017 al een bescheiden oogst, die in 2018 is gebotteld. En 1 juli werden de eerste flessen op feestelijke wijze uitgereikt aan Ellen Dekkers, vinoloog en wijnschrijver voor onder meer het eettijdschrift “Delicious”. Zij vond de wijnen verrassend voor een eerste oogst: een frisse witte Johanniter met fijne zuren, een witte Solaris met tropische tonen en een fruitige rode Bolero. Alle drie nieuwe druivenrassen! Vervolgens konden we als blije en trotse wijngaardeniers onze eigen flessen in ontvangst nemen, waarmee de oogst was verdeeld.

Nederlandse wijnen: van oudsher en nu

Vanaf 400 na Chr is er al sprake van wijnbouw in Nederland met een hoogtepunt tussen 1350 en 1550. Vlak voor 1800 was de wijnbouw verdwenen. Pas in 1967 verscheen in Maastricht weer de eerste wijngaard (Slavante). En vanaf 1970 begon de Apostelhoeve in Maastricht. Samen met nog een paar andere wijngaarden (Hoeve Nekum, Fromberg, en ook in Made, Helden, Cuijk en Zuidland) groeiden die tussen 1980 en 1990 uit tot professionele wijngaarden van meer dan 1 hectare. Vanaf 1967 werden in de zuidelijke delen van Nederland alleen bestaande vroegrijpe rassen gebruikt. Dit zijn witte rassen als Auxerrois, Pinot gris, Riesling en later ook de blauwe Dornfelder. Allemaal planten, die gevoelig zijn voor meeldauw, want andere geschikte rassen waren er toen nog niet. Meeldauw is een schimmelziekte, waardoor de planten slecht groeien. Deze druivenrassen worden in het zuiden nog steeds gebruikt, waar het warmer en minder vochtig is. Daardoor is er minder gevoeligheid voor meeldauw.

Druivenrassen cruciaal in ons klimaat

Na decennia van experimenteren, vooral in het Duitse Geisenheim, kwamen nieuwe gekruiste rassen beschikbaar. In 1998 werd op de Wageningse berg de eerste grote (biologische) wijngaard aangeplant met alleen maar nieuwe rassen, vooral de blauwe Regent, in 2000 uitgebreid met de witte Johanniter en Merzling. Vanaf toen verschenen er steeds meer professionele wijngaarden door heel Nederland (in totaal zo’n 200 verspreid over alle provincies) en met nieuwe druivenrassen. De Solaris dateert van 1975 en de Bolero van 1982. Zonder deze nieuwe druivenrassen was het in Amsterdam Noord zeker niet gelukt! Er is de laatste jaren veel gebeurd met de ontwikkeling van Nederlandse wijnen. Er is steeds meer kennis en ervaring. De wijnen worden steeds beter, ook in ons relatief koele klimaat. Deze kennis en ervaring – van oudsher en van nu – brengt ons Noorderlingen verder! El van Raaij

De Nederlandse rode druif: Bolero
No Chateau de eerste flessen

Meer
wijnblogs

Translate »