Wijnproeverij Amsterdam » Sabreren

Natuurwijnen Amsterdam

De Terugkeer naar Authentieke en Pure Smaak

Natuurwijn Amsterdam

Natuurwijnen winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit onder wijnliefhebbers, zeker ook in Amsterdam. Wijnliefhebbers verlangen naar een authentieke en pure smaakervaring. Deze bijzondere wijnen worden geproduceerd met minimale interventie en zonder het gebruik van kunstmatige toevoegingen.

Hieronder lees je meer over de verschillen tussen organische, biologische en natuurwijn. In Frankrijk worden de natuurwijnen Vin Nature of Vin Naturel genoemd.

Natuurwijn in Amsterdam proeven?

Wij nodigen je uit om natuurwijn in Amsterdam te proeven! De sommeliers van Taste & Tintle kunnen je de verschillen tussen conventionele, organische, biologische en natuurwijnen laten proeven.

Wil je een volledige natuurwijn beleving, dat kan natuurlijk ook.

Natuurwijn proeven? Boek een proeverij via Taste & Tintle!

Het natuurwijn phenomeen

Wijnbar Amsterdam

Natuur wijn is een wijnbereidingstijl die zijn oorsprong vindt in de eenvoudige en ambachtelijke praktijken van vroeger. Het streven naar puurheid en authenticiteit staat centraal bij het maken van deze wijnen.

Bij de conventionele wijnbouw wordt vaak gebruik wordt gemaakt van pesticiden, herbiciden en toegevoegde sulfieten. De natuurwijn producenten een milieu vriendelijke aanpak.

Ze geloven in het respecteren van de natuurlijke processen van druiventeelt en fermentatie. Daardoor krijgt de wijn zijn eigen unieke karakter. De wijn wordt op zo’n natuurlijk mogelijke manier gemaakt.

Er zijn duidelijke verschillen tussen organische wijn, natuurwijn en biologische wijnen. Het verschil tussen natuurwijn en de andere wijnen zit dus niet in de druiven wijn wordt gemaakt.

Natuurwijnen Goed of niet?

Organische Wijn: Natuurlijke Teelt

Het begrip organische wijn verwijst naar wijn die wordt geproduceerd volgens de principes van biologische landbouw. Dit betekent dat de druiven worden geteeld zonder het gebruik van synthetische chemische bestrijdings-middelen en kunstmest. In plaats daarvan vertrouwen organische wijnboeren op natuurlijke methoden om ongedierte te bestrijden. En om de bodem te voeden.

 

Bij organische wijn kunnen bepaalde toevoegingen zoals suiker tijdens het vinificatie-proces nog steeds voorkomen. Sommige wijnmakers richten zich zoveel mogelijk op de rode wijnen gemaakt van druiven die organisch zijn geteeld. Dus hoewel bij organische wijnbouw zo weinig mogelijk gebruik wordt gemaakt van middelen. Is het nog beperkt tot de teelt.

Biologische Wijn: Respect voor de Natuur

Biologische of biodynamische wijn gaat nog een stap verder dan organische wijn. Maar er is nog steeds een verschil tussen natuurwijn en biologische wijn. Bij biologische wijn draait het niet alleen om de teelt van de druiven. Maar ook om het hele proces waarmee de wijnen zijn gemaakt.

 

Biologische wijnboeren werken volgens strikte richtlijnen. Deze zorgen ervoor dat er tijdens de vinificatie geen kunstmatige toevoegingen worden gebruikt. Biologische wijn maakt ook zo min mogelijk gebruik van sulfieten, dat vaak wordt gebruikt als conserveermiddel. Hierdoor komen de unieke eigenschappen van de druiven en de terroir beter tot uiting.

Natuurwijn: Terug naar de Basis

Natuurwijnen zijn het hoogtepunt van deze beweging naar een meer pure en onvervalste wijnbeleving. Naast het toepassen van biologische landbouwpraktijken, onderscheiden natuurwijn producenten zich door:

  • het volledig elimineren van kunstmatige toevoegingen
  • het volledig elimineren van manipulatie tijdens het vinificatie-proces

 

Deze wijnen ondergaan een spontane fermentatie met wilde gisten. Ze worden vaak ongefilterd en zonder toegevoegde sulfieten gebotteld. Dit resulteert in levendige wijnen met een eigenzinnig karakter. Elk glas vertelt een verhaal over het land en de druiven waaruit het is voortgekomen.

Conclusie Natuurwijnen Amsterdam

Natuurwijnen vormen een intrigerende en opwindende beweging binnen de wijnwereld. De focus ligt op de eenvoud en puurheid van het productieproces. Organische en biologische wijnen stappen in de goede richting. Natuurwijnen bieden een nog diepere duik in de essentie van wijn maken.

 

Als je op zoek bent naar een unieke smaakervaring. Een smaakervaring waarbij je de terroir van de druiven proeft zonder enige kunstmatige toevoegingen. Dan is natuurwijn zeker het proberen waard!

 

Proost op een terugkeer naar de basis en een ontdekkingstocht naar de authentieke smaken van het verleden!

Biologische wijnboeren werken volgens strikte richtlijnen. Deze zorgen ervoor dat er tijdens de vinificatie geen kunstmatige toevoegingen worden gebruikt. Biologische wijn maakt ook zo min mogelijk gebruik van sulfieten, dat vaak wordt gebruikt als conserveermiddel. Hierdoor komen de unieke eigenschappen van de druiven en de terroir beter tot uiting.

Veelgestelde vragen over nauurwijnen

Natuurwijn, ook wel bekend als “natuurlijke wijn” of “vin naturel” in het Frans, is een term die wordt gebruikt om een bepaalde benadering van wijnmaken te beschrijven. Natuurwijn wordt gemaakt met minimale interventie in de wijngaard en de wijnkelder, met als doel zo weinig mogelijk toevoegingen of manipulatie tijdens het wijnmaakproces.

Natuurwijnproducenten vermijden het gebruik van chemische additieven zoals sulfieten (sulfur dioxide), die vaak worden gebruikt om wijn te conserveren en te stabiliseren. In plaats daarvan vertrouwen ze op de natuurlijke gisten die van nature op de druivenschil aanwezig zijn voor fermentatie.

Natuurwijnen ondergaan vaak spontane fermentatie, wat betekent dat de gisting begint met de wilde gisten die van nature op de druiven aanwezig zijn, in plaats van geselecteerde gisten toe te voegen.

Natuurwijnen worden meestal niet gefilterd of geklaard, waardoor ze troebel kunnen zijn. Dit draagt bij aan hun unieke smaakprofiel en textuur.

Weinig tot geen sulfieten: Sulfieten worden vaak in zeer kleine hoeveelheden toegevoegd om natuurlijke wijnen enige stabiliteit te geven, maar de niveaus zijn veel lager dan in conventionele wijnen.

Ze hebben een beperkte houdbaarheid en vereisen speciale opslag- en schenkingspraktijken vanwege hun gevoeligheid voor oxidatie en microbiële activiteit.